Zahrada: Pěstování levandule - zakládáme nový levandulový záhon


Ať již preferujete bydlení ve stylu francouzského Provence nebo prostě jen máte rádi voňavou zahradu s bylinkami, jistě časem narazíte na otázku výsadby a pěstování levandule.

A proč zrovna pěstování levandule? Levandule totiž krásně provoní a svými fialovými, modrými, někdy i růžovými či bílými květy nádherně dozdobí každou zahradu, terasu či balkon. A přitom pěstování levandule není nijak náročné. Levanduli můžete pěstovat jak v záhonu, tak v květináčích na terase.

Levandule není jen požitkem pro vaše oko. Již odpradávna je uctívána pro své léčivé a uklidňující účinky – pro nálevy i koupele. Sáčky se sušenými květy levandule krásně provoní Váš šatník. Svazky sušených levandulí také krásně ozdobí interiér a osvěžují vzduch.

Jak založit nový levandulový záhon?

V našem případě jsme se rozhodli na místě původního živého plotu z buksusu vytvořit nový levandulový záhon.
Původní živý plot totiž omezoval výhled z domu a přilehlé terasy do krásně upravované zahrady. Levandule naopak nejen výhled prosvítí, ale krásně i terasu provoní.


Výchozí stav s živým plotem z buksusu


Po odstranění živého plotu se vytvořil dostatečný prostor pro pěstování levandule. Místo je to velmi slunné, nad skalkou z mrazuvzdorných opuncií. Pro lepší vzhled záhonu a zakrytí zeminy byly použity starší, vysušené lístky buksusu, které při rušení živého plotu opadaly.

             
Po odstranění živého plotu vznikl prostor pro pěstování levandule

Připravili jsme si květináčky s různými druhy levandulí. 
Nejdříve si pro lepší představu květináčky rozmístíme podle výšky a druhu levandule. 


Rozmístění květináčů s levandulí


Vpředu budou středně vysoké varianty levandulí o výšce cca 30 – 50 cm, jako např. Levandule toskánská, zvaná také motýlí levandule. Ta je trochu náchylnější na chlad, proto ji na zimu zakryjeme.

Do zadní řady, blíže domu, pak přijde levandule „provence“ a levandule „gancetto“, které dosahují výšky až 1 metr. Tím se vytvoří linie navazující na svažitou skalku z opuncií.






A takto vypadá nový levandulový záhon po zasazení...


Související články Blogu:
Levandulová inspirace (26.6.2015)

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana