Recept na broskvový koláč s drobenkou (jogurtové těsto)


Jogurtový broskvový koláč s drobenkou


Letos se nám zadařilo a úroda broskví (v našem případě spíše broskviček) byla více než dobrá. Jen kvůli suchu byly broskve menší, chuťově však i tak výborné.
A protože bylo potřeba broskve zpracovávat a dětem už se přejedlo jíst je stále čerstvé (nevděčníci jedni ! ;-)), zkusily jsme nejen broskvové ovocné knedlíky (tvarohové těsto podle receptu na třešňové ovocné knedlíky z tvarohového těsta), které byly také vynikající, ale i broskvový koláč s drobenkou, po kterém se vždy jen zaprášilo.

V letošním letním horku jsme upřednostnily méně tučné těsto na broskvový koláč. Zvolily jsme jogurtové těsto na koláč, jehož výhodou navíc je, že se jedná o tzv. hrníčkové těsto (v tomto případně "kelímkové"), kdy se suroviny odměřují bez vážení. Je proto velmi šikovný i na provizornější podmínky, kdy nemáte k dispozici váhu.

Jogurtové těsto na broskvový koláč s drobenkou

500 g bílého jogurtu (např. Hollandia, ale stačí i levnější)
1 vejce
necelá polovina kelímku od jogurtu cukru krystal nebo krupice
1 kelímek polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva

Na drobenku: hrubá n. polohrubá mouka, vanilkový cukr, máslo

Na vymaštění a vysypaný plech vylijeme těsto, na vrch položíme ovoce a posypeme drobenkou.

Broskvový koláč s tvarohem

Koláč se dá vylepšit i přidáním tvarohu a vznikne tak broskvový koláč s tvarohem. Tvaroh dáme na těsto jako první, tj. pod broskve. Nejjednodušší variantou je použití „vaničkového“ tvarohu, který pomocí lžičky poklademe na těsto. Pokud máte balený měkký tvaroh (v „kostce“), můžete jej rozšlehat s trochou mléka nebo se žloutkem.
Na tvaroh pak poklademe broskve a navrch posypeme drobenkou.

Obě varianty broskvového koláče s tvarohem i bez tvarohu jsou výborné.

Pečeme cca na 175 ºC necelou hodinu.

Jogurtové těsto můžete použít i s jiným ovocem. Osvědčilo se například i pro švestkový koláč, který můžete posypat mletým mákem.


Recepty blogu Krásné Bydlení:

(ve tvaru kočky, srdce aj.)

(Třešňové knedlíky)








(jogurtové těsto, "hrníčkové")





Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana