Recept na sirup z rakytníku

Šťáva z rakytníku je osvěžující a zdravá

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový - keř
Rakytník je nenápadný a nenáročný vytrvalý keř původem ze střední Asie dorůstající výšky 2 až 3 metry. Má úzké kopinaté listy, které jsou na rubu stříbrně šedé a na vrchu sytě zelené, a trny.
Nápadný je svými výrazně oranžovými plody velikosti mezi borůvkou a třešní, které obsahují mnohé přínosné vitamíny a stopové prvky.

Rakytník a léčivé účinky

Výrazně oranžové plody rakytníku obsahují mnoho vitamínů a stopových látek
Rakytník je takový přírodní koncentrát nejdůležitějších vitamínů a podpůrných látek – obsahuje vitamíny A, C, D, E, F, K1 a vitamíny skupiny B, organické kyseliny, flavonoidy a další látky. Udává se, že plod rakytníku obsahuje až 10x větší množství vitamínu C, než pomeranč.

Léčivé účinky rakytníku jsou známé již po staletí. Rakytník je výborný na imunitu i pro správné fungování celého těla. Můžete jej použít při prevenci i rekonvalescenci pro podporu imunitního systému. Má vysoké biostimulační účinky, zvyšuje potřebnou tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimuluje činnost jater a plic, usměrňuje krevní oběh, čistí organizmus a při zánětech průdušek rozpouští hleny.

My jsme jako prevenci a pro podporu imunity (namísto drahých prostředků z lékárny) začaly dětem dávat 1 lžičku až necelou lžíci rakytníkové šťávy (resp. sirupu) denně.

Sklizeň rakytníku

Sklizeň rakytníku je trochu problematická. Rakytník je totiž keř trnitý a trny sklizeň plodů velmi znesnadňují. Plody rakytníku dozrávají zpravidla v září.

Kdy sklízet rakytník?

Kdy se sklízí rakytník? Záleží, jestli se rozhodnete zralé plody sklízet hned po dozrání (tedy v září, příp. říjnu) nebo počkáte do prvních mrazů. Závisí to totiž také na tom, jakým způsobem chcete sklízet rakytník.

Jak sklízet rakytník?

Pokud se rozhodnete sklízet plody hned po dozrání, připravte se na to, že se vám občas nějaký ten trn do kůže zabodne nebo se o něj alespoň poškrábete :-(. To může být nepříjemné a bolestivé.
Proto někteří pěstitelé vyčkají příchodu mrazu, a teprve pak rakytník sklízejí. Zmrzlé plody rakytníku lze totiž z keře setřepat a nemusíte se tedy prodírat trnitými větvemi.
Narazila jsem dokonce na postup, kdy se větve ořezávají a vkládají do mrazáku a pak oklepávají.

Jak zpracovat rakytník neboli recepty z rakytníku

Návodů na domácí zpracování rakytníku je široká škála. Abyste zachovali cenné vitamíny a látky, je nejlepší využívat rakytník za studena, například jako rakytníkový sirup.

Recept na sirup z rakytníku (za studena)

1 litr rakytníkové šťávy (např. propasírované)
1,6 kg cukru krupice
7 g kyseliny citronové
Vše smíchat a nechat cukr dobře rozpustit, plnit do čistých sklenic (lahví) a uchovávat v temnu a chladu – nejlépe v lednici.

Pro podporu imunity můžete podávat dětem denně 1 – 2 lžičky, nebo si z něj připravovat velmi osvěžující a zdravý nápoj (snad až na ten cukr ;-)).

Dalšími k léčivým látkám šetrnými způsoby uchování rakytníku je mrazení plodů (a následné využití např. na koláč nebo po rozmrazení do nápojů apod.) nebo jejich sušení.
Rakytník můžete také nakládat do medu nebo alkoholu, můžete vyrobit kompot, džem z rakytníku i marmeládu z rakytníku.
Pro další recepty se podívejte na tyto stránky o domácím zpracování rakytníku.


Další recepty blogu Krasné bydlení:
Recept na džem z arónie černé (černé jeřabiny)

CONVERSATION

3 comments:

  1. Ahoj, díky za recept. Rakytník je super. Pokud bych měla chuiť, tak já dělám rakytníkový ledový čaj - recept zde http://blog.decodoma.cz/ledove-caje-ii/ a je vynikající.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo rakytník je úžasný :-) Mně teda více vyhovuje šťáva z rakytníku . Naučila jsem se ji pít každý den ráno a celou zimu jsem přečkala ve zdraví, takže na její pití nedám dopustit, protože si nemyslím, že by to byla náhoda, ale určitě to bylo díky rakytníku :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Tynka_125. Z vašich komentářů je zřejmé, že máte zájem o linkbuilding. Prosím napište mi na e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com, abychom to mohli probrat na přímo ;-). Díky, Dana

      Vymazat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana