Špenátová polévka aneb Jak naučit děti jíst špenát?

Špenátová polévka z mraženého špenátu
Kdo má malé děti, jistě moc dobře ví, jak je někdy složití do nich některá jídla "dostat". Než si dětský jazýček zvykne na novou chuť, může naše snažení skončit rezignací, šedivými vlasy, ale někdy naštěstí i úspěchem.
Jednou z tradičně problematických potravin je špenát. Špenát je velmi zdravou a prospěšnou listovou zeleninou, kterou je v každém případě velmi vhodné do jídelníčku zařadit. Ale jak to zaonačit, aby byly děti ochotny špenát jíst?

Jak jsme vyřešili problém, jak naučit děti jíst špenát?

Pochopitelně jsme "špenátový" problém před časem řešili i my. Jako přílohu si dušený špenát děti buď vůbec nenechaly přidat na talíř nebo zůstal netknut i přes domlouvání, přemlouvání, prosby, někdy snad i výhrůžky ba dokonce sliby úplatků! (Ani Pepek Námořník bohužel nezabíral.)
Nakonec se nám ale podařilo dětem špenát přiblížit natolik, že dnes nemají problém jej ve školní jídelně sníst.
Netvrdím, že se jedná o recept univerzální, ale pokud také řešíte, jak nad špenátem vyzrát, určitě stojí za vyzkoušení. Protože u nás to zabralo...


Klíčem k úspěchu se stala špenátová polévka (z mraženého špenátu). Lépe řečeno, kouzlo úspěchu netkví v samotné polévce, ale v křupavých kostičkách z pečiva, které na ozdobení polévky přidáváme.
Právě ony křupavé houskové nebo chlebové kostičky jsou totiž natolik pro děti lákavé, že jsou ochotni s nimi na lžíci jíst i tu špenátovou polévku. A tak si postupně na chuť špenátu zvykají.
Úspěch pochopitelně nezaručuji, ale za vyzkoušení nic nedáte ;-)

Recept na špenátovou polévku z mraženého špenátu

Na špenátovou polévku potřebujeme:

  • 1 větší cibule
  • ¼ litru mléka
  • 2 větší brambory (nebo víc menších)
  • 1 balíček mraženého špenátu (preferuji protlak, ale může být i sekaný)
  • olej
  • mouka
  • vývar nebo masox
  • česnek (2 stroužky) – kvůli dětem můžete vynechat
  • pepř
  • sůl
  • osmažené kostičky housky (buď na másle nebo na sucho)


Postup vaření špenátové polévky:

1) Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou a přidáme ¼ litru mléka. Dobře rozmícháme.
2) Přidáme na kostičky nakrájené brambory a dolijeme vodou (nebo vývarem) a pokud jsme dolévali vodou, můžeme trochu osolit (pozor, pokud budeme dávat masox, ten je dost slaný, tak abychom nepřesolili). Necháme vařit, dokud brambory nezměknou.
3) Přidáme mražený špenát (pokud používáte protlak ve velké kostce, doporučuji nechat chvíli předem vyndaný z mrazáku, aby trochu povolil). Pokud jsme nepoužili vývar, ale vodu, přidáme také kostku masoxu a necháme špenát rozpustit. Vaříme pak již jen krátce.
4) Můžeme dochutit česnekem, pepřem a solí.
5) Na talíři posypeme osmaženou houskou.


Doufám, že vám bude polévka chutnat tak, jako nám. Jen upozorňuji, že děti si budou chtít asi houstičky přidávat a polévka je tím hodně zasytí a na druhý chod nemusí mít v břiše už tolik místa ;-).


Další recepty blogu Krasné bydlení:

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana