Tvoření s dětmi: Začínáme šít na šicím stroji (sukénka pro panenku)

První šití na šicím stroji - sukénka pro panenku Barbie

Vzpomínáte, jaké to bylo, když jste poprvé zasedly k šicímu stroji?

Je to moment, který jistě málokdo zapomene. Já jej mám spojený s návštěvou u babičky, když mi bylo asi 10 let. Babička mne posadila ke starému šlapacímu stroji Singer a ušily jsme spolu první sukénku pro panenku (na úvodním obrázku je to ta na Barbie panence vlevo ;-)).
Když jsem pak asi za rok šlapací šicí stroj po babičce zdědila, užila jsem všemožné zbytky látek, co doma byly a šila na své panenky Barbie o sto šest. Pochopitelně to bylo hodně jednoduché šití, protože šlapací stroj nemá ani začišťovací "entl" steh ani zpětný zapošívací steh, ale mně to pro mé tehdejší tvoření bohatě stačilo. A tak vznikly mnohé sukýnky, blůzičky, šatičky, kalhoty atd. (opravdu velmi jednoduchých střihů), které mi zůstaly dodnes a které nyní slouží mé dceři ke hraní.
Ale aby tento příspěvek nebyl jen o vzpomínání… rok s rokem se sešel a má dcerka v necelých devíti letech objevila na naší chalupě onen starý šlapací šicí stroj Singer po své prababičce. A tak se historie zase opakuje a mne i mou maminku hřeje u srdce, že můžeme naše šicí dovednosti a radosti předávat zase o generaci dál. :-)

Začínáme se šitím na šlapacím šicím stroji

Šití na starém šlapacím stroji má (i přes svá technická omezení) značné kouzlo a výhody. Představte si, že na stejném stroji šila vaše (pra)prababička, babička i maminka! Šlapáním si můžeme dobře regulovat rychlost šití, což je hlavně pro začínající švadlenky velká výhoda. Navíc vás nerozhodí všechny ty technické vymoženosti, které dnešní šicí stroje nabízejí. Staré kovové šlapací stroje jsou robustnější a zpravidla méně citlivé na zacházení než dnešní moderní šicí stroje.
Na druhou stranu se musejí začínající švadlenky nejprve naučit správně šlapat, aby nešlapaly na druhou stranu a nepřetrhla se jim nit.

Nácvik správného šlapání na šlapacím stroji

Pro nácvik správného šlapání a udržení směru jsme využili obyčejný papír, resp. vícevrstvé papírové kapesníčky – tedy zcela bez nití a látky. Dcera cvičně šlapala a projížděla látkou podle vlastní chuti, časem si třeba na kapesníček předkreslila linii, kterou se snažila při „šití“ dodržovat a hlídala si, aby šila vždy jen správným směrem. Poté, co si šlapání dostatečně osvojila, jsme přešly k dalšímu kroku – prvnímu skutečnému šití.

Začínáme šít - šijeme první sukýnku pro panenku

Nejjednodušším oděvem pro první nácvik šití je obyčejná rovná sukénka v pase do gumy. A tou jsme začaly i my.
Pochopitelně jsme neaspirovaly na dokonalé šití, ale pro první zkušenost a představu a navození správné nálady a nadšení, je toto jednoduché šití ideální.

1) Stříháme látku

Ustřihněte si pruh dvojité látky.


2) Sešití boku sukně

Sešijte bok sukně cca 1 cm od okraje (šijeme z rubu, tedy látka je položena dvojitě líc na líc).
Protože šlapací stroj neumí zapošívat začátky a konce švů zpětným chodem, začněte nejprve obráceně, s látkou otočenou o 180 stupňů. Nejprve ušijte tedy závěr švu směrem ke konci látky (např. poslední 2 cm švu), nechte si jehlu zapíchnutou v látce těsně u kraje látky, látku kolem jehly otočte o 180 stupňů a pak prošijte zpět a dál po celé délce švu. Stejně tak i na opačném konci, tj. na konci látky nechte zapíchnutou jehlu, otočte a prošijte o pár cm zpět. Jinak by se vám šev mohl začít párat. (toto platí u šití bez zapošívání vždy)

3) Začištění krajů látky:

Pokud bychom měly stroj s „entlem“ („cikcak steh“) ještě bychom bok sukně pochopitelně začistily.
V našem případě měla látka pěkný spodní okraj, proto nebylo potřeba ji dole začišťovat. Pokud bychom měly i délku střiženou, pak bychom entlem a/nebo přeložením délku sukně začistily.
Pokud je horní okraj látky nezačištěný, i ten nejdříve začistíme.

4) Pas sukně

Horní okraj jsme přeložte do rubu a špendlíky v pravidelných rozestupech kolmo našpendlete. Pokud zapícháte špendlíky kolmo na směr šití, nemusíte je při šití vyndavat ;-). Jehla je přeskočí nebo přes ně zpravidla sklouzne.
Pak již stačí jen pas prošít.

Protože u šlapacího stroje nelze (na rozdíl od elektrických strojů) „tunelovitý“ pruh látky nasadit a snadno a bezpečně prošít dokola, otočila jsem našpendlenou látku na líc a šily jsme na plocho, aby se nám druhá polovina nepřipletla a nesešily jsme omylem více vrstev.
Ponechte ale cca 1,5 - 2 cm pásku nesešité, abyste měly kudy prostrčit gumu.

5) Protažení gumy v pase

Pomocí spínacího špendlíku protáhněte gumu v pase, zavážeme na potřebnou šíři a první jednoduchá sukénka pro panenku je hotová. :-)
Gumu v pase protahujeme pomocí spínacího špendlíku


Protaženou gumu zavážeme nebo sešijeme v ruce

Hotová sukénka pro panenku Barbie

Všem začínajícím švadlenkám přeji mnoho příjemných zážitků a radosti z prvního i dalších šití :-).

(Pozn: Omlouvám se za horší kvalitu fotek. Šití bylo momentálním nápadem a neměla jsem s sebou foťák, musel stačit mobil.)

Další návody na šití:
Snadný návod jak ušít penál na pastelky nebo fixy

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana