Dřevěné terasy 3: Jaké jsou materiály pro stavbu dřevěných teras

Pro zhotovení venkovní dřevěné terasy si můžete vybrat ze široké škály dřevin na našem trhu. Ty se však liší nejen co do barevnosti, ale také co do odolnosti proti povětrnostním vlivům, hnilobě, dřevokaznému hmyzu a také tvrdosti a potřeby ošetřování.

Dřevěná terasa z tropického ipe (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)

Dřevěné terasy z domácích evropských dřevin

Z našich dřevin se nejvíce nabízí použití smrku, borovice, modřínu, případně pak dubu nebo akátu. Všeobecně se dá říci, že dřevo jehličnanů je měkčí, méně odolné proti mechanickému poškození a i proti dřevokaznému hmyzu, hnilobě a povětrnostním vlivům. Proto je opravdu nutností jeho počáteční i každoroční opakovaná ochrana impregnačním nátěrem. I přesto je udávaná životnost dřevěné terasy např. z borovice cca 5 – 8 let.
Dřevo listnatých stromů, jako je dub nebo akát, má vyšší hustotu, je tvrdší a odolnější. Pokud bychom si měli zvolit z domácích dřevin, je pro svou odolnost zejména akát tou vhodnou volbou.

Dřevěné terasy ze sibiřského modřínu a Thermowood

Na trhu jsou k dostání i dřeviny z oblastí, které svými nepříznivými přírodními podmínkami ve kterých strom roste, vylepšují odolnost dřeviny. Tak je tomu například u oblíbeného sibiřského modřínu, jehož odolnost je mnohem vyšší než u „našeho“ modřínu opadavého.

Dřevěná terasa z termoborovice (Foto: Fasády & Terasy s.r.o.)


Thermowood je pak tepelně upravené dřevo severských evropských dřevin, hlavně finské borovice a smrku. Tepelnou úpravou dochází k vylepšení odolnosti zejména proti povětrnostním vlivům a lepší objemové stabilitě. Dřevo je však docela křehké a stále měkké jako u původní neošetřené dřeviny. Velmi vhodné je například na dřevěné fasády. U dřevěné terasy z tepelně upraveného dřeva musíme počítat s rizikem mechanického poškození povrchu terasy, např. mohou vzniknout rýhy od zahradního nábytku. S tím je třeba počítat a při výběru nábytku na zahradu zvolit takový, který je vybaven ochrannými prvky na nožičkách nebo být opatrný při manipulaci.
Termoborovice také občas může praskat v místě suků a tvořit třísky. Po čase proto nemusí být zcela bezpečná pro chůzi bez obuvi.

Dřevěné terasy z tropického dřeva

Tropické neboli „exotické“ dřevo je nejodolnější ze všech nabízených variant. Tyto dřeviny rostou v oblastem s velmi vysokou vlhkostí a teplotou. Přirozeně proto mají mnohem vyšší hustotu, tvrdost a odolnost než ostatní dřeviny. Odolnost je jak mechanická, tak i proti povětrnostním vlivům, dřevokaznému hmyzu, houbám i plísním. Proto by Vám dřevěná terasa z exotického dřeva měla i bez ošetření vydržet cca 30 – 50 let. Náklady na prvotní pořízení takové terasy jsou sice vyšší, ale v dlouhodobém horizontu se investice do dřevěné terasy několikanásobně vrátí.

Na trhu je k dostání opravdu velmi široká nabídka tropických dřevin. Dříve byly hitem dřeviny jako Bangkirai a Massaranduba, ale pokud chcete vybrat lepší kvalitu, zvolte dřeviny jako je Garapa, Ipe, Teak, Merbau, Padouk či Cumaru. Na trhu se objevují i novinky v podobě Afrikulu, Faveiry, Sapeli a dalších dřevin. Mělo by se jednat o dřevo certifikované, tedy z lesů s udržitelným způsobem hospodaření. To poznáte nejčastěji podle certifikátu FSC, PEFC či podobných.

Dřevěné terasy z exotického dřeva jsou k dostání jak pro montáž pomocí skrytého spoje, tak i pro tzv. viditelný spoj. Některé jsou dokonce i vhodné pro zcela skryté „neviditelné“ uchycení Softline® a Technideck®.


Dřevěná terasa z tropického padouku se skrytým uchycením Softline (po čase, kdy již získala šedou patinu) (Foto: Vetedy Group)


Další související články v Blogu s tématem Dřevěné terasy:

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana