Dřevo v koupelně

Dřevěná podlaha do koupelny Navylam+ Doussie


Aktualizace: 1.9.2020
Pokud se stejně jako já nejlépe cítíte v interiérech, ve kterých hraje dřevo a přírodní materiály hlavní roli, jistě vás zaujme i možnost využití dřeva v koupelně. Dřevo se dá v koupelně použít mimo koupelnových doplňků také jako dřevěná podlaha do koupelny nebo dřevěné obklady do koupelny. Palubkami ze dřeva můžete dokonce obložit i celý sprchový kout. Stejný materiál (zejména týk) se pak hodí i jako podlaha okolo vnitřních bazénů.

Klíčem k úspěchu je pochopitelně výběr vhodného materiálu a speciální postup montáže.

Dřevo do koupelny vybírejte opatrně
Pro dřevěnou podlahu do koupelny nemůžete samozřejmě použít jakoukoliv dřevinu. Tedy můžete, ale můžete pak zaplakat nad výsledkem. Sázkou na jistotu je zvolit osvědčený a oblíbený Teak (týk).

Dřevěná podlaha Navylam+ z týku
Týková podlaha Navylam+

Teak je jedinečný tím, že obsahuje oleje, které mu umožňují lépe odolávat vlhkosti. Proto se používá pro dřevěné rohože do koupelny, pro dřevěný nábytek do koupelny a právě i pro dřevěné podlahy do koupelny.
Dají se pochopitelně využít i další tropické dřeviny, jako je Teaku barevně podobné africké Iroko, velmi tmavé Wenge, světlá Akacie a některé další exotické dřeviny.
Pro dřevěné obklady do koupelny pak můžete vedle relativně finančně náročnějšího Teaku zvolit i jiné, cenově dostupnější dřeviny, jako je např. Padouk a další. Jinou možností jsou palubky z tepelně upraveného dřeva - Thermowood, využívané pro obložení stěn saun.

Dřevěná podlaha do koupelny z Wenge

V každém případě se při výběru dřevěné podlahy nebo dřevěného obkladu do koupelny obraťte na zkušeného odborníka.


Montáž dřevěných podlah a obkladů do koupelny musí být vodotěsná

Pokud už jsme si vybrali vhodnou dřevinu pro dřevěnou podlahu do koupelny, dbejte také na bezvadnou pokládku podlahy. Při pokládce musí dojít k dokonalému utěsnění. 

Samozřejmostí je pak závěrečné ošetření povrchu dřevěné podlahy do koupelny doporučeným kvalitním a odolným lakem a utěsnění s
pár, pro které se využívají speciální tmely nebo těsnící proužky, nejčastěji v černé barvě. Proto dřevěná podlaha v koupelně často připomíná vzhled dřevěné lodní paluby. I pokud se rozhodnete pro dřevěný obklad sprchového koutu, je správné utěsnění spár klíčovou záležitostí. Jestliže se vám totiž dostane vlhkost do podlahy a dřevo ji začne nasávat, dojde k objemovému nabobtnání dřeva a dřevěná podlaha se vám začne vlnit.

Sprchový kout obložený dřevinou Padouk

Pokud si chcete být i do budoucna jisti, že k žádným průsakům vlhkosti v koupelně do dřeva nedochází, můžete si nainstalovat sledovací systém MoistureGuard, který hlídá vlhkost dřeva ve stavbě. Více viz tento článek o ochraně dřeva ve dřevostavbách.

Koupelna je místem k očistě, ale hlavně k relaxaci. Proč si tedy nedopřát příjemný a uklidňující pocit, který vyčaruje dřevo v koupelně?

---------
Tipy na další zajímavé stránky o bydlení:
www.krasnaterasa.cz

Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Za Vaše komentáře jsem vždy moc ráda. Neváhejte se podělit se svými zkušenostmi či výrobky!

PS: Vzkaz pro kolegy marketéry - linkbuildery:
Máte-li zájem o zpětný odkaz ze článku/ komentáře, případně i celý prostor pro váš článek, prosím ozvěte se mi PŘEDEM přes e-mail. Spolupráce je po dohodě možná, ale pro kvalitu webu ji reguluji. Umělé anonymní komentáře mající za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana