Stále moderní dřevěný obklad fasády

Dřevěné obklady fasád jsou tradiční řešením obložení domu. Dřevěné fasády jsou totiž příjemné na pohled, generacemi ozkoušené a přitom stále moderní. Navíc se jedná o provětrávané fasády - je to tedy i řešení i velmi funkční.


Dřevěné fasády Techniclic, Padouk (Vetedy Group, Integra, Belgie)

Na trhu jsou v současné době k dostání dva druhy systémů pro dřevěné fasády – s tradiční montáží skrz prkno a se skrytým uchycením pod prkny.

Dřevěné fasády s tradičním uchycením 

Asi nejtradičnějším typem dřevěných obkladů fasád jsou prkna, která se přichytí pomocí vrutů k nosnému roštu. Tyto dřevěné fasády poznáte podle toho, že jsou na nich v pravidelných rozestupech vidět řady hlaviček vrutů. Bohužel někdy vruty mohou postupem času a působením deště způsobit trochu nehezké čáry (slyšela jsem i označení „čůrky“ ;-)) na fasádě.

Dřevěné fasády z tepelně upraveného dřeva vydrží i přes 30 let
Foto: PROKOM

Pokud chcete, aby Vám takováto „klasická“ dřevěná fasáda dlouho vydržela, sáhněte po dřevěných fasádních obkladech z tepelně upraveného dřeva (najdete ho pod označením thermowood). Nejčastěji se pro tepelnou úpravu používá severská borovice (např. finská), ale tepelně se upravují i další dřeviny, jako je smrk, topol nebo jasan.
Výhodou tepelné úpravy, kdy se dřevo zahřeje až na více jak 200°C, je zvýšení přirozené odolnosti dřeva proti povětrnostním vlivům, červotočům, plísním a hnilobě. Udává se, že thermowood je pak srovnatelně odolné jako exotické dřevo, jen je měkčí.
Dřevěnou fasádu z thermowoodu proto nemusíte natírat, aby vám vydržela dlouhá léta. Výrobce uvádí životnost minimálně 30 let.
Tepelnou úpravou dřevo tmavne, dostane hnědavý / karamelový nádech. Pokud však dřevěný obklad nenatřete, tak se vlivem deště a slunce postupně vyplaví přírodní barvivo a fasáda zešedne.
Na životnost to ale vliv nemá.


Dřevěné fasády se skrytým uchycením

Dřevěná fasáda s uchycením prken zespodu


Novější variantou je uchycení dřevěného fasádního obkladu zespodu prkna. Díky tomu není nutné fasádní obklad provrtávat a na dřevěné fasádě tedy žádné vruty vidět nejsou. Dřevěné fasády se skrytým uchycením jsou elegantnější a modernější variantou, která umožňuje dokonce ještě lepší provětrání, než klasické dřevěné fasády s prkny na pero-drážku či polodrážku. Mezi prkny jsou totiž malé (či větší) mezery, které zajišťují ještě lepší odvětrání.
Tyto dřevěné fasády jsou dostání jak v exotických, tak tepelně upravených dřevinách, a stejně jako dřevěné fasády s tradičním uchycením mají velmi dlouhou životnost i bez ochranných nátěrů.


Systém Techniclic pro dřevěné obklady

Někdy jsou do dřeva doslova zahaleny celé budovy. Dřevěné obklady fasád ale můžete kombinovat i s jinými druhy fasádního obložení. Často je část fasády obložena cihlou, kamenem či klasickou omítkou a pro dotvoření celkového dojmu je pak dřevem obložena jen část fasády.


Další příspěvky o fasádách: Provětrávané fasády různých tváří




Konverzace

0 comments:

Okomentovat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana