Kachlová kamna na dřevo

Kachlová kamna na dřevo s plotnou a troubou

Sice už nás zima opustila, ale i v méně příznivém jarním počasí se rádi prohřejeme u kamen, hlavně pokud nás venku zastihne studený aprílový deštík. Po takové nepříjemné spršce je pravým relaxem uvařit si teplý čaj či kakao, pohodlně se uvelebit a zaposlouchat do praskání dřeva v kamnech či krbu.

Kachlová kamna na dřevo

Kachlová kamna bývají dominantou celé místnosti, a to nejen funkční ale výrazně estetickou.
Jejich hlavní předností je zejména delší doba sálání tepla, tedy vlastnost, kterou oceníte zejména v zimě. Kachlová kamna mají sice pomalejší náběh teploty, ale i po vyhasnutí ohně vás budou hřát ještě několik hodin.

Nová kachlová kamna mohou mít moderní design, být kombinovaná s krbem a napojená na výměník.
Pokud jste romantické duše a vaše stavba to charakterem i prostorem umožňuje, můžete si i dnes pořídit klasická kachlová kamna s pecí ve stylu našich babiček a prababiček.

Ta naše kachlová kamna na dřevo mají domov ve 140 let staré roubené podkrkonošské chalupě a už nějakých pár desítek let stojí.

Hlavní místnosti, světnici neboli „sednici“, vévodí krásná hnědá kachlová kamna s troubou a plotnou. (Původně tu dokonce byla ta „pravá“ kachlová kamna s pecí.)
V chladnějších měsících roku plní tato kamna jak funkci topnou, tak slouží k vaření a pečení. V troubě, která je umístěna v pravé části, jsme již několikrát pekly koláče, buchty a další dobroty. Ale pozor na teplotu, abyste jídlo nespálili.
Tato kachlová kamna s plotnou mají navíc nad troubou i nádobu pro ohřev vody, tedy další možnost pro využití tepla. Z vlastní zkušenosti ale můžeme říci, že ji příliš nevyužíváme. Voda po zatopení velmi rychle dosáhne bodu varu, takže pokud ji nechcete v podstatě okamžitě spotřebovat, bude vám dál vařit a víko nálevky nadskakovat a cinkat.
V moderní domácnosti s bojlerem či průtokovým ohřívačem už tato dříve přínosná možnost ohřevu vody prostě není zapotřebí.



Ale protože přeci jen není potřeba v kachlových kamnech topit po celý rok, byla v modernější éře levá část kamen doplněna o elektrickou dvouplotýnku a dole o malou elektrickou troubu.
Tak je možné i v létě pohodlně vařit a péct, bez nutnosti zatápění v kamnech.

Druhá naše kachlová kamna jsou umístěna v menší ložnici. Jsou zcela jednoduchá, ale jejich obrovskou předností je neuvěřitelná akumulační schopnost. Pokud je večer plně naložíte, ráno stačí jen přiložit  bez nutnosti nového zatápění a topí se vesele dál.



Díky oběma těmto kachlovým kamnům na dřevo je naše roubenka příjemným místem i v zimních mrazivých měsících.

Jedinou nevýhodou kachlových kamen na dřevo je pochopitelně nutnost přípravy a zásobování kamen dřevem.
Pokud máte menší děti, klidně je do zásobování dřevem zapojte. Ty naše s oblibou nosily polínka ze stodoly ke vchodu do chalupy nebo je postupně převážely ve vozíčku. Aspoň se venku zahřejí, trochu proběhnou a mají navíc pocit dobře vykonané a navíc důležité práce.

CONVERSATION

1 comments:

  1. Wow, fakt wow! :) Perfektní kamna. My jsme si nedávno pořizovali klasická krbová kamna, jen v trochu modernějším hávu. Nicméně na chalupu bych chtěl sehnat právě klasické kachláky. Vzhledem k tomu, že tam nemáme zavedenou elektřinu ani plyn, tak si tam topíme dřevem v malých kamínkách a vaříme na plynovém vařiči. Takhle bychom to měli všechno v jednom. :-)

    OdpovědětVymazat

Linkbuildeři prosím čtěte!!
Pokud máte zájem o zpětný odkaz ve článku či komentáři, prosím ozvěte se mi předem přes e-mail krasnebydleni.dn @ gmail.com. Spolupráci jsem otevřena!
Zcela umělé anonymní komentáře mající evidentně za cíl jen získání odkazu ale beru jako spam a takové nebudou zveřejněny.
Děkuji za pochopení, Dana